About LOFAR

Address

Oude Hoogeveensedijk 4
7991 PD Dwingeloo
The Netherlands
(+31) (0)521 595 100

Contact us

Astron

Initiator: ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy

eu  SNN

This project was co-financed by the EU, the European Fund for Regional Development and the Northern Netherlands Provinces (SNN), and EZ/KOMPAS.

testsite

In 2004 is een eerste testveld ligt in het centrale LOFAR gebied, in de gemeente Borger Odoorn (provincie Drenthe) in gebruik genomen. Op het testveld worden echte waarnemingen gedaan, zowel door ASTRON als het KNMI (infrageluid sensoren) en TUDelft (geo-sensoren). De ontvangen data wordt via een glasvezelverbinding getransporteerd naar Groningen en vervolgens naar de onderzoekers in Dwingeloo, Delft en de Bilt.

Routebeschrijving naar het LOFAR testveld in Exloo

Vanaf het voorjaar 2005 is het centrale LOFAR gebied met een glasvezelverbinding aangesloten op de BlueGene supercomputer die, die IBM  is gebouwd, en die in overleg met ASTRON is aangepast om toegepast te kunnen worden voor de verwerking van de gegevens die LOFAR verzamelt. Onze BlueGene/P supercomputer staat in het Rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen. De glasvezelverbinding is speciaal voor LOFAR aangelegd en vormt de ‘backbone' van het toekomstige LOFAR netwerk.

 

Plaatjes
Hieronder een paar foto impressies van de testsite:

 2006  2005
 

 

Maar liefst 1300 leerlingen van de basisscholen uit de gemeente Borger-Odoorn gaan het LOFAR sensornetwerk op woensdag 19 april aanstaande eens een lesje leren.

De eerste nieuwe LOFAR-antennes geplaatst op het eerste officiële antenneveld in het Centrale LOFAR gebied. het gaat hier om CS 10 (central core station 10). 

   
ELLERSTHAAR: Low Band Antenne: een nieuw piramide antenne prototype, bestaande uit een rechtopstaande buis en vier schoordraden. Dit antenne - niet hoger dan 1.60 mtr - valt nauwelijks op in het landschap.
EXLOO: Installatie van de derde testapplicatie van het LOFAR sensornetwerk

 

ASTRON initiated LOFAR as a new and innovative effort to force a breakthrough in sensitivity for astronomical observations at radio-frequencies below 250 MHz. 
Development: Dripl | Design: Kuenst   © copyright 2020 Lofar