About LOFAR

Address

Oude Hoogeveensedijk 4
7991 PD Dwingeloo
The Netherlands
(+31) (0)521 595 100

Contact us

Astron

Initiator: ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy

eu  SNN

This project was co-financed by the EU, the European Fund for Regional Development and the Northern Netherlands Provinces (SNN), and EZ/KOMPAS.

ASTRON legt nieuw natuurgebied aan in Drenthe

Overzichtsfoto, met de superterp, nieuwe natuurbeek en poelen. Copyright: Aerophoto Eelde

English version 

Dat sterrenkundig onderzoek verrassende resultaten op kan leveren, is bekend. Maar dat sterrenkunde ook kan zorgen voor een geheel nieuw natuurgebied, is nieuw. LOFAR, een sensornetwerk dat op initiatief van ASTRON is ontwikkeld door onderzoeksinstellingen, universiteiten en bedrijven, bewijst dit. Op 15 september vindt de officiële oplevering plaats van het LOFAR natuurproject in het centrale LOFAR gebied.

Het centrum van de LOFAR telescoop wordt gebouwd tussen Exloo en Buinen in Drenthe op achttien terpen, waar ongeveer 3.000 antennes geplaatst worden. In het midden van het gebied bevindt zich de superterp, een grote cirkelvormige terp met een doorsnede van 340 meter. Dit centrale LOFAR gebied ligt tussen de Hondsrug en het Veenkoloniale gebied en wordt doorsneden door het Achterste Diep, een bovenloop van de Hunze. Hier zijn een kwelmoeras, natte veelsoortige graslanden, slenken, poelen en een opnieuw kronkelende beek met vistrappen aangelegd. In totaal is in het gebied meer dan 360.000 kubieke meter grond verplaatst. Hiermee is dit voormalige akkerbouwgebied omgetoverd tot een veelbelovend natuurgebied van 400 hectare.

Peter Bennema, projectmanager LOFAR natuurontwikkeling: "De samenwerking tussen ASTRON en de verschillende partijen heeft ervoor gezorgd dat we dit natuurgebied konden realiseren. Ondanks de soms barre weersomstandigheden tijdens de bouw en het feit dat het werk gedurende twee broedseizoenen gedeeltelijk heeft stilgelegen, is het natuurgebied nu voltooid en kunnen we straks genieten van prachtige natuur in het LOFAR gebied."

De combinatie van high tech en natuur maakt het LOFAR natuurproject uniek. Om deze reden is het LOFAR natuurproject dan ook genomineerd voor de prestigieuze prijsvraag ‘de Gouden Piramide'.

De natuurontwikkeling in het centrale LOFAR gebied is tot stand gekomen door de samenwerking tussen ASTRON, stichting Het Drentse Landschap, Waterschap Hunze en Aa's, en de provincie Drenthe. Het Drentse Landschap krijgt uiteindelijk het hele gebied in eigendom en beheer. De werkzaamheden voor de natuurinrichting werden uitgevoerd door aannemer Oosterhuis BV uit Nijeveen. Oranjewoud BV voerde de directie over het werk.

--------------------------------------

Voor meer informatie:

Peter Bennema, projectmanager LOFAR natuurontwikkeling, ASTRON. Tel.: 06-21503215. E-mail: bennema at astron.nl.
Femke Boekhorst, PR & Communicatie, ASTRON. Tel.: 0521 595 204 en 06-21234243. E-mail: boekhorst at astron.nl.

www.astron.nl  
www.lofar.org  

ASTRON initiated LOFAR as a new and innovative effort to force a breakthrough in sensitivity for astronomical observations at radio-frequencies below 250 MHz. 
Development: Dripl | Design: Kuenst   © copyright 2020 Lofar