About LOFAR

Address

Oude Hoogeveensedijk 4
7991 PD Dwingeloo
The Netherlands
(+31) (0)521 595 100

Contact us

Astron

Initiator: ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy

eu  SNN

This project was co-financed by the EU, the European Fund for Regional Development and the Northern Netherlands Provinces (SNN), and EZ/KOMPAS.

BASISSCHOOLLEERLINGEN LATEN HET LOFAR SENSORNETWERK OP HAAR GRONDVESTEN TRILLEN

Maar liefst 1300 leerlingen van de basisscholen uit de gemeente Borger-Odoorn gaan het LOFAR sensornetwerk op woensdag 19 april aanstaande eens een lesje leren. Op het veld naast de uiterst gevoelige geosensoren van het LOFAR netwerk gaan de 1300 leerlingen, in het bijzijn van wetenschappers en de kersverse onderwijs wethouder van de gemeente dhr. T.Meedendorp tegelijkertijd flink stampen op de grond.

Voor de lol….? Nee, zeker niet. De deskundigen van de Universiteit Delft en ASTRON willen hun systeem graag testen op grote signalen, bijvoorbeeld van een aardbeving. Maar een aardbeving laat zich niet op commando sturen. Dus gaan 1300 kinderen op het veld naast het LOFAR testveld aan het stampen.

Tegelijkertijd is deze ‘stamppot' het startschot van de LOFAR werkweek op 23 scholen in de gemeente Borger-Odoorn. Alle kinderen van groep 1 tot en met 8 maken in die week kennis met LOFAR, ook de grootste radiotelescoop ter wereld waarvan het centrum immers in hun eigen gemeente ligt.

Er worden gastlessen gegeven door sterrenkundigen van ASTRON, werkstukjes gemaakt over de planeten in ons zonnestelsel, LOFAR-antennes geknutseld en sommige groepen lopen het Melkwegpad in Hooghalen waarbij ze ingewikkelde vragen moeten beantwoorden.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PERS is van harte uitgenodigd om bij de ‘stamppot' aanwezig te zijn.

Datum:  woensdag 19 april 2006
Plaats: het LOFAR testveld tussen Exloo en Buinen, zie voor route:http://www.lofar.nl/PDF/ROUTE%20ITS.pdf
Aanvang:    9.30 uur

Informatie:ASTRON, Frederiek Westra van Holthe, holthe [at] astron [dot] nl (holthe [at] astron [dot] nl), 0521 595162

ASTRON initiated LOFAR as a new and innovative effort to force a breakthrough in sensitivity for astronomical observations at radio-frequencies below 250 MHz. 
Development: Dripl | Design: Kuenst   © copyright 2020 Lofar