About LOFAR

Address

Oude Hoogeveensedijk 4
7991 PD Dwingeloo
The Netherlands
(+31) (0)521 595 100

Contact us

Astron

Initiator: ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy

eu  SNN

This project was co-financed by the EU, the European Fund for Regional Development and the Northern Netherlands Provinces (SNN), and EZ/KOMPAS.

Europese aanbesteding van LOFAR componenten

De Europese aanbesteding van LOFAR componenten is van start gegaan. Er zullen verschillende Verzoek tot Offertes (VtO’s) worden uitgebracht, waaronder de aanbesteding van PCB werkzaamheden, station hardware, computer en netwerkapparatuur, etc. Op onze website zijn de VtO’s te vinden, alsmede de achterliggende informatie. De verschillende VtO’s zullen starten op verschillende data.

LOFAR is een sensornetwerk verdeeld over een groot gebied ten behoeve van astronomie, geofysica en precisie landbouwonderzoek. De LOFAR infrastructuur zal bestaan uit ruim 45 sensorvelden (genaamd “stations”) en wordt in 2 fasen aangelegd. Achttien sensorvelden worden geconcentreerd in een kerngebied; de andere worden verspreid over een groter gebied. Een speciale supercomputer, genaamd “Central Processor” zal de data van deze stations gaan combineren en processen. De data zal worden getransporteerd over optische glasvezelverbindingen van de sensorvelden naar de Central Processor. De totale gedigitaliseerde datasnelheid is ongeveer 0.5 Tbps per sensorveld. Dataprocessing op stationsniveau reduceert dit volume tot bij benadering 2 Gbps door het selecteren van sub-banden in de gedigitaliseerde frequentiebanden en door het combineren van meervoudige sensors tot “phased array” bundels.

De verschillende VtO’s zijn onderdeel van de tweede stap in het proces om tot een volledig instrument te komen.
Het doel van de VtO’s is de selectie van een partner of partners die LOFAR van hardware producten en diensten kunnen voorzien. De verschillende VtO’s bevatten naast het eerste deel met algemene informatie en eisen ook een tweede deel met meer gedetailleerde omschrijvingen en specifieke eisen van de gevraagde componenten.

Als u de VtO’s en de achterliggende documentatie wilt ontvangen, kunt u deze ophalen op onze
website http://www.lofar.nl/aanbestedingen/

Daarvoor is wel een username en wachtwoord nodig. Die kunt u aanvragen door een email te sturen naar tender [at] astron [dot] nl (tender [at] astron [dot] nl )

Meer informatie:
Meer informatie betreffende het LOFAR project kan worden gevonden op www.lofar.nl en www.lofar.org.

LOFAR wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid in het BSIK programma voor inter-disciplinair onderzoek ter bevordering van de kennis infrastructuur, door de Europese commissie, door het Europese fonds voor regionale ontwikkeling en door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) in het kader van de EZ/KOMPAS regeling.

ASTRON initiated LOFAR as a new and innovative effort to force a breakthrough in sensitivity for astronomical observations at radio-frequencies below 250 MHz. 
Development: Dripl | Design: Kuenst   © copyright 2020 Lofar