About LOFAR

Address

Oude Hoogeveensedijk 4
7991 PD Dwingeloo
The Netherlands
(+31) (0)521 595 100

Contact us

Astron

Initiator: ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy

eu  SNN

This project was co-financed by the EU, the European Fund for Regional Development and the Northern Netherlands Provinces (SNN), and EZ/KOMPAS.

Spectaculaire luchtfoto’s tonen bouw LOFAR

ASTRON is deze zomer begonnen met het inrichten van het 400 hectare grote centrale gebied voor de LOFAR radiotelescoop tussen Exloo en Buinen in Drenthe. Op spectaculaire luchtfoto’s zijn de inrichtingswerkzaamheden te zien. De foto’s tonen onder andere een grote terp, de superterp genoemd. Deze cirkelvormige superterp, met een middellijn van 300 meter, vormt het centrum van de LOFAR radiotelescoop en biedt plaats aan zes LOFAR antennestations.

De luchtfoto’s zijn gemaakt met een camera onderaan een kleine zeppelin, die vanaf de grond bediend werd. De foto’s laten een spectaculair beeld zien van de werkzaamheden aan de superterp, de slenken, de opnieuw kronkelende beek en de overige terpen. Het centrale LOFAR gebied, dat plaats biedt aan ruim 2600 antennes, krijgt duidelijk vorm.
De superterp en de terpen voor de overige antennestations komen 60 tot 90 cm hoger te liggen dan het omliggende maaiveld. Dat is nodig omdat ASTRON het centrale LOFAR gebied inricht als een uniek natuurgebied. Door deze natuurontwikkeling wordt het gebied veel natter, vandaar de verhoogde antennestations in de vorm van terpen. Dwars op de nieuwe meanders van het Achterstediep zijn slenken (ondiepe geulen) uitgegraven, er is een gracht gemaakt rond de superterp en er worden enkele grote poelen gegraven. Zo kan de beek in natte periodes overstromen en wordt het water in droge tijden langer vastgehouden in het gebied.

Ook de technische infrastructuur voor LOFAR wordt aangelegd: vele kilometers glasvezelkabel, stroomkabel, kasten en een centraal gebouwtje voor elektronica. De signalen van de 2600 antennes in het centrale LOFAR gebied, en nog eens 2600 antennes op andere plaatsen in Noord-Nederland, ondergaan daar hun eerste bewerking. Hierna worden de gegevens verstuurd naar de supercomputer in het Donald Smits Centrum voor Informatie Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen voor de definitieve bewerking.

De combinatie van de high-tech LOFAR radiotelescoop met natuurontwikkeling is uniek. De LOFAR antennes komen te staan in een nat, gevarieerd gras- en kruidenlandschap met een grote diversiteit aan natuur, geschikt voor weide- en moerasvogels maar ook voor vlinders en libellen. In november van dit jaar is het grootste deel van de grondwerkzaamheden klaar. Hierna worden de antennes geplaatst op de eerste van de 21 LOFAR antennestations bij Exloo en op vijftien buitenstations elders in Noord-Nederland. Tevens wordt er plaats ingeruimd voor extra LOFAR stations. Bij de realisatie van de LOFAR antennestations zijn veel medewerkers van ASTRON betrokken. In november beginnen de astronomen met de eerste testwaarnemingen.


ASTRON is an institute of the Netherlands Organisation for Scientific Research, NWO.

 


Noot voor de redactie

Voor meer informatie en aanvullend fotomateriaal kunt u contact opnemen met:

Peter Bennema, projectleider LOFAR natuur- en core ontwikkeling, ASTRON; Oude Hoogeveensedijk 4, 7991 PD Dwingeloo; tel: 0521 595 100 en 06 21503215; e-mail: bennema [at] astron [dot] nl

Femke Boekhorst, PR en Communicatie ASTRON, Oude Hoogeveensedijk 4, 7991 PD Dwingeloo; Tel: 0521 595 100; E-mail: boekhorst [at] astron [dot] nl

ASTRON initiated LOFAR as a new and innovative effort to force a breakthrough in sensitivity for astronomical observations at radio-frequencies below 250 MHz. 
Development: Dripl | Design: Kuenst   © copyright 2020 Lofar